Saturday, August 4, 2012

بيتي جنتي


نشأ منير في ظل والديه ,وأحسنا تربيته , ووفراله كل ما يحتاج ألى أن صار شابا مهذبا وبارا بوالديه . لقد كتب مرة بطاقة بمناسبة ذكرى ميلاد أبيه قائلا فيها :
"أليك أبي : الى الرجل الذي ضحى بكل مايملك من أجل تربيتي , وألى
الرجل الذي لن أستطيع أن أكافأه ولو أنفقت ما أملك تجاه ما قمت به أجلي , لو أهديتك الدنيا وما فيها ما وفيتك حقك , انت الذي هيأتني بيديك منذ ستة عشر عاما مضت , أنا ابنك , وأحبك حبا جما يا أبي ".
وكان منير هذا لا يطلب من أبيه شيئا كهدية نجاحه . ويقول في نفسه :
"دعني أقدم لأبي وأمي هدية بدلا من أن أطلب منهما هدية الجاح ".لأن نجاحا الابن يعد من أعظم الهدايا التي يقدمها لوالديه.
ومن أجل ذلك , يجتهد منير في دراسته ويجد فيها ولا يزال على هذا
المنوال حتى جاءه يوم الامتحان. وساعده أبوه على المراجعة والمطالعة,وكان منير في قلب أبيه مشغزفا بالحب والحنان. أما أمه فهي دائما تدعو الله ليلا ونهارا بأن يعطي لولدها النجاح والفلاح ويجعله قرة أعين لأبويه.


وتمر الأيام,ويبدأ الامتحان ويحصل منير على درجة ممتازة.فعاد
والبهجة تملأوجهه فصاح:"أبي.. أبي..أبي..!",عندما سمع أبوه رأى شهادة ابنه واحتضنه فقال له:"هذا من فضل ربنا يابني".
 وهذا دليل على سعادة الحياة الأسرية التي مر بها منير وأسرته,
وهو مطابق بالمثل الذي يقول: بيتي جنتي.

 
Rumahku Syurgaku
Munir membesar dalam bayang-bayang ibu bapanya, dan kami mempunyai asuhan yang baik ,menyediakan untuknya dan semua bahawa keperluan untuk menjadi seorang pemuda yang soleh sopan dan ibu bapanya. Saya pernah menulis sempena kad hari jadi ulang tahun berkata mana bapanya:
"Kata bapa saya: kepada lelaki yang mengorbankan semua untuk  asuhan saya, dan
Manusia yang tidak akan dapat Okavoh walaupun saya telah membelanjakan kira-kira apa yang anda lakukan untuk saya, Jika minimum Ohdatk dan di mana Vitek dan apa hak anda, anda dengan tangan anda sejak bahawa Haotna 16 tahun yang lalu, saya anak anda, Saya suka dan ayah yang penyayang.”
Munir adalah bahawa bapanya tidak meminta apa-apa sebagai hadiah dari kejayaan beliau. Beliau berkata kepada dirinya sendiri:
"Biar saya membentangkan kepada bapa saya dan ibu saya hadiah daripada meminta mereka Gah hadiah." Kerana kejayaan adalah anak hadiah hebat yang ditawarkan oleh ibu bapanya.
Untuk tujuan ini, berusaha Munir dalam kajian dan mendapati sisa-sisa ini Urat sehingga dia menerima hari peperiksaan. Dan bapanya membantu beliau untuk mengkaji dan membaca, dan berada di tengah-tengah cinta bapa Mchgsva Munir dan belas kasihan. Ibu sentiasa menyeru pada hari Tuhan dan malam bahawa anaknya memberikan kepada kejayaan dan kemakmuran, dan kegembiraan kepada ibu bapanya.
Hari-hari berlalu, dan memulakan peperiksaan dan mendapatkan Munir ijazah yang cemerlang. Dikembalikan Tmlawjha dan kegembiraan berteriak: "Ayahku .. Ayahku .. Ayahku ..!" Apabila dia mendengar bapanya melihat anaknya dan memeluk sijil berkata kepadanya: "Ini adalah dengan izin Allah anakku."
Ini menunjukkan kebahagiaan kehidupan keluarga yang dialami oleh Munir dan keluarganya,
Begitu juga, perlawanan yang berkata: rumahku syurgaku...


1 comment: