Thursday, November 24, 2011

Doa Putus Cinta ( Mengatasi Kekecewaan)


Sebagai manusia, kita tidak akan lari dari perasaan kecewa dengan manusia kerana inilah ujian daripada Allah untuk kita sebagai hambanya yang hina. Namun, Allah juga memberi jalan penyelesaian untuk kita mengubatinya.

Doa Putus Cinta ( Mengatasi Kekecewaan):

Bila mengalami kekecewaan seperti putus cinta, putus tunang, bercerai suami isteri dan seumpamanya, maka ikhtiar yang boleh dilakukan untuk melupakan kekasih… letak tapak tangan pada dahi atau dada kemudian bacalah ayat:

( surah Ar-Ra’d ayat 39)

“Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakiNya dan Ia juga menetapkan apa jua yang dikehendakinya. Dan (ingatlah) pada sisiNya ada ‘Ibu segala suratan’.”



(ALLAH menghapuskan apa jua yang dikehendakiNYA)
Setelah selesai baca ayat ini genggam tapak tangan kemudian buat isyarat membuang.

Putus Cinta Itu Pedih, Namun Cinta Ilahi Takkan Terputus!!
Moga kita semua terhindar dari godaan syaitan yang sememangnya mahu menjauhkan kita dari Allah Yang Maha Penyayang.. Amin..

p/s: Sekadar perkongsian daripada sahabat untuk sahabat.

kecewa cinta

Apabila cintaku bersumpah yg sesuatu itu benar, aku percaya sungguhpun aku tahu ia berdusta..

frust dlm cinta..anda pernah melaluinya?? siapa yg pernah alaminya, pasti tau betapa ia perit. 'sakit yg paling dahsyat ialah mencintai seseorang, tetapi tidak berbalas'.. benarkah? (jgn beritahu sy yg sakit apabila bersalin lebih perit atau seumpamanya..ini dalam scope cinta manusia)..

pernah sy terbaca bahawa PUTUS CINTA adalah bukti xde cinta sejati kecuali cinta yg diasaskan oleh cinta Allah. pelbagai alasan apabila si dia ingin memutuskan cinta..

common reasons:
1. hadirnya org ketiga
2. halangan dr org tua
3. jemu setelah sekian lama

ketika ni lupa lah semua sumpah setia, lafaz sehidup semati,& surat aku janji (mcm nak masuk U tuh). malah dia yg kita cintai seperti tidak pernah kita kenali. berlainan sungguh.

kita kecewa. menangis sana sini, sedaya upaya mencari punca, ilang semangat utk hidup & rase gulap gulita dunia ini. malah ada yg sanggup bunuh diri.. benarlah kata pujangga 'Dunia akan terkejut mendengar seseorang membunuh diri kerana kematian ibunya, tetapi tidak akan terkejut apabila pembunuhan diri itu disebabkan kematian kekasih yg dicintainya' nauzubillah..

teringat sy pd sebuah kisah, sesetengah ahli sufi melewati seorang lelaki yg sedang menangis di kubur, lalu dia bertanya tentang sbbnya.. jawap lelaki tadi, 'sesungguhnya kekasihku telah meninggal dunia.'.. ahli sufi tadi menjawap 'sebenarnya engkau telah menzalimi dirimu sendiri dgn mencintai kekasih yg mati. Jikalau engkau mencintai kekasih yg tidak akan mati nescaya engkau tidak akan tersiksa dgn perpisahan..'

sesungguhnya putus cinta bukanlah pengakhiran segalanya malah satu permulaan yg baik jika ia ditangani dgn positif. memg pd mulanya terasa berat beban yg dipikul tetapi kita masih punyai Allah..semuanya dr Allah.

sy pernah melaluinya. betapa bodoh (mungkin juga berbakul2) kerana merayu cinta manusia. lantas sy lepaskan dia pergi (setelah hampir 2 bulan mencari penyelesaian). kerana sy yakin jika dia adalah hadiah cinta dr Allah utk sy nikmati di dunia, maka Allah akn kembalikan dia kpd sy..

"ada sesuatu perkara yg kamu cintai tetapi itu membawa keburukan kpd kamu. ada pula sesuatu perkara yg kamu benci tetapi ia membawa kebaikan kepada kamu. sedarlah, kamu tidak mengetahui, Allah-lah yg lebih mengetahui' (Al-Baqarah:216)

Ana billah walillah ma'allah

Tips Menggembirakan Hati Yang Sengsara, Makan Hati, Sedih dan Kecewa

Sebenarnya nak menghilangkan rasa sengsara, sedih dan kecewa caranya ada banyak, dan keberkesanannya terpulang pada ketahanan mental Anda, emosi Anda, kesabaran Anda. Tapi saya boleh jamin cara yang saya kongsikan ni, sebelum saya menulisnya, telah diguna oleh kebanyakan orang dan telah ditulis oleh ramai pakar motivasi, penulis buku pembangunan diri dan mereka sendiri telah melakukannya dulu.

Untuk tips motivasi kali ini, saya kongsikan 7 tips asas menggembirakan hati yang sengsara, sedih dan kecewa serta cara untuk berdepan dengan emosi tersebut, saya gabungkan dengan cara saya sendiri. Kita mulakan dengan…

1. Latih Minda Melupakan Kenangan Pahit.
Bunyinya senang nak dibuat, tapi perlu diaplikasi berterusan. Mengaku saja Anda sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu, betul tak? Kita kena cut connection feeling kita dengan emosi yang lalu.

Mulai hari ini, tekad untuk melupakan semua tu, selupa yang mungkin, kasi kosong abis! Bulatkan azam untuk memfokus kepada masa depan Anda, cita-cita Anda, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan.

Anda takkan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tapi lakukan step by step dengan mengalihkan perhatian Anda kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tapi ia boleh dipercepatkan dengan disiplin diri.

2. Buang Sikap Risau.
Ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah tanpa Anda pinta. Kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan Anda dari segi fizikal dan mental. Risau membuat Anda selalu menjadi sedih dan kecewa, kekadang takut. Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri Anda mengawal

3. Belajar Rajin Bersyukur.
Ucap syukur atas kesemua yang Anda ada, apa saja! Misalnya, ucap syukur kerana Anda masih ada 5 deria yang lengkap, Anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur (dan bukannya bangun terus sakit jantung mahpun sudah berada di ALAM KEDUA), Anda ada kawan rapat yang memahami Anda dan Anda mempunya hanphone kesayangan Anda. Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri Anda. Buat banyak kali dalam sehari.

4. Belajar Menjadi Pemaaf.
Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif (takut, sedih, kecewa. gusar, menyampah, marah, geram, cemburu, tak puas hati, dendam, busuk hati). Seterusnya, meneutrakan gekombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda Anda.

Ketahuilah, Anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana Anda tak memaafkan kesalahan diri Anda di masa lalu ataupun Anda tak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri Anda satu ketika dulu, ataupun… Anda susah menerima hakikat perbuatan salah orang lain terhadap diri Anda, yang membuat Anda sedih, kecewa dan geram tahap dewa..belajar menjadi pemaaf dan menghapus semua ni lalu menarik ketenangan datang pada diri Anda.

5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa.
Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan Anda dan menjadikan Anda girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri Anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari “funny side” dalam setiap situasi, agar Anda boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa LAYAN kecewa sedangkan Anda boleh ketawa? Come on…

6. Ubah Fikiran
Kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. Tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. Rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan. Walaupun perkara tidak berpihak kepada Anda, cari cara bagaimana Anda boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya.

Fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang. Rezeki Anda murah dan segala yang baik-baik datang sendiri pada Anda. Anda menjadi apa yang Anda mahukan.

Buat apa fikir yang buruk sedangkan Anda boleh tarik semua yang baik-baik? Fikir yang buruk, Anda dapat yang buruk jawapnya. Ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat. Dalam kata yang lebih advance, itu hukum Law Of Attraction.

7. Hati Mesti ‘Keras’.
Bukan keras sembarangan, maksudnya kekerasan hati, kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan Anda di masa lalu.

Buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya. Cuba ingat balik kejahatan kecil yang Anda lakukan pada orang lain, mungkin ada walau Anda tak sedar. Itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan.

Sebelum masuk tidur, set minda untuk jadi ceria pada keesokan harinya. Lafazkan dengan nada berbisik. Relaks, jangan terlalu mendesak diri.

Selepas bangun tidur, katakan pada diri ini adalah hari yang baru untuk Anda.

Tekadkan diri untuk menjadikan hari yang baru tu hari yang baik, sungguh baik, sebaik yang mungkin dari hari yang sebelumnya.

Tentang Cinta

Kamu,
Maafkan saya kerana terpaksa memendam rasa ini.
Kamu tahu,
Ianya bukanlah sesuatu yang mudah.
Tapi saya harus tegarkan hati untuk terus melalui semua ini.

Kamu,
kadang-kadang saya rasa tak kuat sangat untuk terus berpura-pura.
Kamu tahu,
Ianya amat sukar untuk tersenyum seolah-olah saya redha dengan semuanya.
Tetapi saya harus terus melawan rasa yang ada dihati ini.

Saya bukan yang sempurna.
Saya juga bukan yang menjadi pilihan utama.
Tapi kamu, saya akan sentiasa ada untuk memastikan kamu bahagia.
Biarpun kehadiran serta kewujudan saya tidak nampak di mata kamu.
Tapi saya senang andai kamu bisa terus tersenyum.

Tentang Cinta

Kamu,
Maafkan saya kerana terpaksa memendam rasa ini.
Kamu tahu,
Ianya bukanlah sesuatu yang mudah.
Tapi saya harus tegarkan hati untuk terus melalui semua ini.

Kamu,
kadang-kadang saya rasa tak kuat sangat untuk terus berpura-pura.
Kamu tahu,
Ianya amat sukar untuk tersenyum seolah-olah saya redha dengan semuanya.
Tetapi saya harus terus melawan rasa yang ada dihati ini.

Saya bukan yang sempurna.
Saya juga bukan yang menjadi pilihan utama.
Tapi kamu, saya akan sentiasa ada untuk memastikan kamu bahagia.
Biarpun kehadiran serta kewujudan saya tidak nampak di mata kamu.
Tapi saya senang andai kamu bisa terus tersenyum.

Saturday, November 19, 2011

Wednesday, November 16, 2011

PATAH HATI


dia pernah aku cinta
dia juga pernah aku benci

tapi kami saling memahami
tentang apa ertinya serasi

kadangkala hati mudah layu
dengan kata-kata bisa itu

aku tahu kau marah
tapi tidak pernah aku buat sayang mu itu macam sampah

aku tahu kau mahu berjaya
tidak seperti aku ... tiada apa-apa

aku harap kau tahu
yang aku masih sayang pada mu ...
aku tahu kau marahkn aku..

tapi maafkn aku...
aku terasa sakit....

Tuesday, November 15, 2011

1000 burung kertas


Sewaktu Boy dan Girl baru pacaran,
Boy melipat 1000 burung kertas buat Girl,
menggantungkannya di dalam kamar Girl.
Boy mengatakan 1000 burung kertas itu menandakan 1000 ketulusan
hatinya.
Waktu itu...
Girl dan Boy setiap detik selalu merasakan betapa indahnya cinta mereka
berdua...
Tetapi pada suatu saat, Girl mulai menjauhi Boy.
Girl memutuskan untuk menikah dan pergi ke Perancis...
ke Paris...Tempat yang dia impikan di dalam mimpinya berkali2 itu...
Sewaktu Girl mau memutuskan Boy, Girl bilang sama Boy,
kita harus melihat dunia ini dengan pandangan yang dewasa.
Menikah bagi cewek adalah kehidupan kedua kalinya.
Aku harus bisa memegang kesempatan ini dengan baik.
Kamu terlalu miskin, sungguh aku tidak berani membayangkan
bagaimana kehidupan kita setelah menikah...!!
Setelah Girl pergi ke Perancis,
Boy bekerja keras...

dia pernah menjual koran...
menjadi karyawan sementara...
bisnis kecil...
setiap pekerjaan kerjakan dengan sangat baik dan tekun.
Sudah lewat beberapa tahun...
Karena pertolongan teman dan kerja kerasnya,
akhirnya dia mempunyai sebuah perusahaan.
Dia sudah kaya, tetapi hatinya masih tertuju pada Girl,
dia masih tidak dapat melupakannya.

Pada suatu hari... waktu hujan,
Boy dari mobilnya melihat sepasang orang tua berjalan sangat pelan di
depan.
Dia mengenali mereka, mereka adalah orang-tua Girl....
Dia ingin mereka lihat kalau sekarang dia tidak hanya mempunyai mobil
pribadi,
tetapi juga mempunyai villa dan perusahaan sendiri,
ingin mereka tahu kalau dia bukan seorang yang miskin lagi,
dia sekarang adalah seorang Boss.
Boy mengendarai mobilnya sangat pelan sambil mengikuti sepasang
orang-tua
tersebut.
Hujan terus turun tanpa henti, biarpun kedua orang-tua itu memakai
payung,
tetapi badan mereka tetap basah karena hujan.
Sewaktu mereka sampai tempat tujuan,
Boy tercegang oleh apa yang ada di depan matanya, itu adalah tempat
pemakaman.
Dia melihat di atas papan nisan Girl tersenyum sangat manis
terhadapnya.
Di samping makamnya yang kecil, tergantung burung2 kertas yang
dibuatkan
Boy.
Dalam hujan, burung2 kertas itu terlihat begitu hidup,
Orang-tua Girl memberitahu Boy,
Girl tidak pergi ke Paris,
Girl terserang kanker,
Girl pergi ke surga.
Girl ingin Boy menjadi orang,
mempunyai keluarga yang harmonis,
maka dengan terpaksa berbuat demikian terhadap Boy dulu.
Girl bilang dia sangat mengerti Boy,
dia percaya kalau Boy pasti akan berhasil.
Girl mengatakan...
kalau pada suatu hari Boy akan datang ke makamnya
dan berharap dia membawakan beberapa burung kertas buatnya lagi.
Boy langsung berlutut,
berlutut di depan makam Girl,
menangis dengan begitu sedihnya.
Hujan pada hari itu terasa tidak akan berhenti,
membasahi sekujur tubuh Boy.
Boy teringat senyum manis Girl yang begitu manis dan polos,
Mengingat semua itu,
hatinya mulai meneteskan darah...
Sewaktu orang-tua itu keluar dari pemakaman,
mereka melihat kalau Boy sudah membukakan pintu mobil untuk mereka.
Lagu sedih terdengar dari dalam mobil tersebut.

"Hatiku tidak pernah menyesal,
semuanya hanya untukmu 1000 burung kertas,
1000 ketulusan hatiku,
beterbangan di dalam angin
menginginkan bintang yang lebat besebaran di langit...
melewati sungai perak,
apakah aku bisa bertemu denganmu?
Tidak takut berapapun jauhnya,
hanya ingin sekarang langsung berlari ke sampingmu.

Masa lalu seperti asap...
hilang dan tak kan kembali.
menambah kerinduan di hatiku...
Bagaimanapun dicari,
jodoh kehidupan ini pasti tidak akan berubah.."

Friday, November 11, 2011

Memori Terakhir Seblm Exm Menjelma

Pagi ini 11/11/2011(JUMAAT) selepas perhimpunan ringkas setiap pagi kami pelajar Tingkatan 5 & Tingkatan 6 atas telah diadakn salam memohon restu bersama-sama semua guru di SMK PENANTI...PelajarTingkatan 5 lelaki dahulu berbaris untuk bersalam salam dengan guru serta di ikuti pelajar lelaki Tingkatan 6 atas....semasa sya sedang berbaris sya terlihat 2 orang ckgu menitis air mata ketika bersalam salman dengn para pelajar...maybe ckgu tu sedih kot sebab anak murid dia tahun nie je last ade dkt kolh tu....aq pun turut berasa sedih pulk sekejp je dah nak hbis sekolh rasa baru je masuk kolh nie dh hbis dh tingkatan 5...2 ari lagi sya akn menduduki peperiksaan penting dlm hidup sya iaitu SPM yg akn menentukn sya akn kemna nnti selps tamat tingkatan 5....selesai je kami semua bersalaman dengan guru-guru kami tingkatan 5 di arahkn ke surau untuk bacaan yasin dan seterusnya menunaikan solat dhuha dan solat hajat...pelajar-pelajar bukan muslim di kehendaki ke kantin untuk mendengar taklimat moral....pelajar tingkatan 6 atas selepas sesi bersalaman mereka di arahkn masuk kelas masing-masing....selesai je solat hajat semua kami tingkatn 5 di beri taklimat sejarah dan bm sebelum rehat....lpas je hbis taklimat Bm kmi rehat sebentr sya dgn kwn baik sya g ke kantin untukmkn tpi macm biasa la sya bukn mkn pe pon sya mkn nugget je selalunya....hehehe...lps tu sya ngn kawn g ke makmal fizik teman kawan sya lg sorg g antar buku lps tu kmi kembali ke surau utk mendgr taklimat BI n MATH...tpi time Bi sya ngn kwn-kwn tak taw nk catit ape..nganga dh le..hehehe...lps tu dgr taklimt MATH plk subjek kesukaan sya...hehe...hbis je semua blh la pulang..tpi pengawas-pengawas kena tggu kena tutup tingkap-tingkap dalam surau..aie nasib-nasib tpi tak pe lah dpt pahala kn..hehehe...mse tu kwn sya ajak sya temn dia jumpe ckgu math jup mse sya nk g jumpackgu tu sya nmpk la si ex sya nie g jumpe pompuan yg ramai xbpew suke nie kn tpi sya wt bodo je x kisah pun..hahaha....itu hak dia sya xkish pun sya bkn ade hubungn ape-ape lg dh...hahaha...sya xnk pikir g dh sbb nk SPM dh....inilh kenangn sya wt yg terakhir seblom tamat alam persekolahn....huaaaaa...sedihnya nk tggl alam perekolhn...nant msti sya rindukn kolh ckgu-ckgu kwn-kwn...rindunye nnti...nnti xde dh memori cm nie lg bersma kwn-kwn lama....rindunye!!!!!!!!!!!!!ase mcm xnk tggl je alam persekolhn....sedih2....

Thursday, November 10, 2011

CiNtA x PeRnAh LuNtUr

di saat ini terkenangnya masa lalu bersamanya...
terbayang detik-detik ketika bersma didlm ape jua keadaan...
cintya ini bagai di buai mimpi ketika bhagia...
tpi apabila kecewa ati retak seribu hancur x terkta lagi...
menangis siang mlm tdk kish ape lg yg berlaku di tepi..
kebhagiaan yg muncul tbe-tbenye muncul perpisahan sakitnya di hati membuatkn diri kemurungan...
di saat aq mencintainya penuh dgn kebahagiaan
x pernah gadoh selalu je happy tpi entah la kenapa di saat-saat hmpir setahun mcm-mcm dugaan yg dtg tpi aq pasrah ats segala-galanya....
walaupun tdk lg bersma ape pun yg kmu lakukn utk liht kesetiaan ku dgn plbgai cra menyakitkn ati ku
aq tetap mencintaimu...tdk pernah luntur dri hidupku...
setiap kali aq terpndg wajahmu aq terkng msa lalu...
betapa deritanya hidupku ini klu awk nk thu....skit nya ati nie awk melht kemesraan awk dgn si dya
tpi apkn daya aq xberhk menghlng kmu...siapalah aq ini lg
dh xbermkna utkmu lg...
cinta kita tlh dihncurkn oleh kmu sendiri...
walaupun dibibirku bilang tdk mencintaimu lg tpi siapa yg thu atiku yg sebenr...
walaupun bibirku tersenyum sentiasa tpi sebenarnya atiku menangis mengenang cinta kita yg terbehenti di tgh jln....apa yg blh membuatkn diriku utk melupakn mu slmanya...
aq dh sedaya upaya melupakn mu tpi aq x blh jge...
kenpa cinta aq terlalu kuat utk kmu...
knp kmu dh skitkn ati aq dgn pic profile kmu di fb tpi aq ttp maintain xrse ape2...kenpa aq msh still syg kmu...
kmu ingt lg x klu kmu sedih kmu msti akn tulis dlm pendrive awk kn??kdg2 awk bg sye pendrive awk..
kdg2 sye yg smbung tulis dh jd mcm sebuah cerita dlm tu..
awk,awk ingt lg x sye penah edit pic kita dlm pendrive awk....
awk,sye masih sygkn awk lg...
sye harap awk pun sme...yg sye lht skrg sye harp semua itu hnya tipu belaka..sye harap sgt awk kite akn bersma mcm dlu blik awk...cinta sye xkn pernah luntur utk awk...
ati sye still msh terbuka utk awk..
awk sye pggng jnji awk..
sye tggu awk smpai SPM nie awk....
tlg jgn tgglkn sye...
SYA SYG ABG!!!!

Thursday, November 3, 2011

Si GaDiS

Teringat plk si Alisya nie pada kenangan silam bersama orang tersayangnya...Tapi kenangan tu

hanya jadi memori dalam dalam ingatan....Orang kata kenangan tu boleh berulang tapi bagi si

Alisya hanya sekali sahaja yang dia akan lalui...Masa hari tu si Alisya dengan member dia balik

dari sekolah dalam hujan lebat sangat...tapi si Alisya di jemput oleh Bf dia dan kawannya

itu..Yang kelakarnya Bf-Bf si Alisya dan kawannya itu datang bersama-sama seolah-olah macam

dah berjanji la pulak...Rupa-rupanya Bf si Alisya pergi ke rumah Bf si kawan Alisya ni supaya

sama-sama g jemput Gf masing-masing kire dia segan la pergi sorang-sorang tapi masa tu Bf si

kawan Alisya tu keluar....pada masa tu jgk si Bf Alisya terserempak dengan si Bf kawan Alisya

nie di bawah titi jambatan masa tu tengah hujan lebat tengah berteduh...si Bf Alisya ajak si Bf

kawan Alisya menjemput Alisya dan kawan Alisya...mereka meredah hujan takut gf-gf mereka

tunggu lama....pada masa tu si Alisya melihat si Bf nye sejuk menggidil kesejukkan....mereka

berempat meredah hujan lebat pada masa itu untuk pulang....dan pada masa tu si BF-BF nie

sempat lagi lawan race sampai terpecit air terkena si Bf Alisya n Alisya sekali...lepas tu mereka

pergi antar si kawan Alisya balik dahulu barulah menghantar Alisya pulang...kenangan itu amat

bermakna bagi Alisya walaupun sekarang Alisya dh berpisah dengn Bf nye tu...Bg dia kenangan

yang tak dapat dia lupakn selamanya....